Wellicht heb je recht op een bijstandsuitkering als je geen werk hebt en/of te weinig geld hebt om mee rond te komen. Als dit het geval is, is het jouw verantwoording om deze aan te vragen. Welke regels precies gelden voor de bijstandsuitkering vind je terug in de participatiewet.
Let op, vraag deze uitkering aan als je er ook écht recht op hebt. Het is de bedoeling dat deze vorm van gemeenteregeling terecht komt bij mensen die het hard nodig hebben. Als je niet aan de regels voldoet, dan fraudeer je en dat wordt streng bestraft. Dit geldt ook wanneer je onbewust niet aan de verplichtingen voldoet.
Ook is het van belang dat je alle veranderingen in je financiële, persoonlijke of woonsituatie doorgeeft aan de gemeente. Voorbeelden van deze wijzigingen zijn een nieuw bankrekeningnummer of als je gaat samenwonen.
Een collectieve zorgverzekering is een vorm van gemeenteregeling. Op deze manier ben je beter verzekerd voor minder geld. Er zitten meerdere voordelen aan deze regeling. Je krijgt korting op pekketten en de gemeente betaalt mee aan de premie.
Een andere vorm van gemeenteregeling is individuele inkomenstoeslag. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Je moet 23 jaar of ouder zijn en al minimaal 5 jaar achter elkaar rondkomen van een minimuminkomen. Je krijgt het bedrag van een individuele inkomenstoeslag één keer per jaar bovenop je (bijstands)uitkering. Het bedrag van deze toeslag is afhankelijk van je woonsituatie. Voor alleenstaande, alleenstaande ouder, gehuwden of samenwonenden geldt een ander bedrag. Je kan deze gemeenteregeling aanvragen via een digitaal aanvraagformulier op de site van jouw eigen gemeente.
Een bijzondere bijstand is een gemeenteregeling die bedoeld is voor noodzakelijke kosten die je zelf niet kan veroorloven. Elk persoon met een laag inkomen en weinig financieel vermogen kan deze gemeenteregeling aanvragen. Dit geldt ook voor mensen met een minimumloon of AOW. Om hiermee in aanmerking te komen moet je 18 jaar of ouder zijn. De kosten moeten in aller tijde aantoonbaar, onvoorzien en nodig zijn. Het is niet mogelijk om de kosten op een andere manier te vergoeden.
Terug naar Regeling