Om een vast bedrag per maand op zij te leggen voor je woonlasten, is het allereerst van belang je financiën inzichtelijk te maken. Wat zijn je inkomsten en hoeveel zijn je uitgaven? Wat zijn de woonlasten t.o.v. het inkomen? Blijft er genoeg over voor de woonlasten? Door een begroting op te stellen weet je hoeveel geld je beschikt, hoeveel er naar betalingsverplichtingen moeten gaan en wat je uiteindelijk overhoudt. Dit geeft rust, structuur en zorgt dat je altijd op tijd je woonlasten kunt betalen.
Zijn je uitgaven hoger dan je inkomsten? Dan is het een mogelijkheid je inkomsten te verhogen. Dit kan bijvoorbeeld door het nemen van een extra baan. Dit is natuurlijk enkel mogelijk wanneer je parttime werkt en je extra werk er makkelijk bij kunt nemen. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het inkomen kan ook worden aangevuld met toeslagen of tegemoetkomingen. Zo heb je misschien recht op zorgtoeslag of huurtoeslag. Deze moeten vaak zelf worden aangevraagd. Daarnaast zijn er meerdere vrijstellingen voor mensen met het minimumloon, die via de gemeente worden geregeld.
Naast het vergroten van de inkomsten is het ook een mogelijkheid de uitgaven te beperken. Dit doe je door een overzicht te maken van je uitgaven per maand. Welke uitgaven zijn onnodig? Bespaar bijvoorbeeld op de aanschaf van luxere goederen of ga minder uit eten. Is het gat tussen uitgaven en inkomsten dusdanig groot? Dan is het verstandig te kijken naar grotere veranderingen, zoals kleiner gaan wonen of de auto verkopen. Door bewuster met je geld om te gaan, houd je meer geld aan het eind van de maand over. Deze kunnen aan de woonlasten worden besteed.
Lukt het je niet om je financiën op orde te krijgen en een budget voor je woonlasten te maken? Er zijn verscheidene organisaties die hulp bieden om geld zaken op orde te krijgen. Zo kan je terecht bij een budgetcoach die je helpt financieel overzicht te krijgen. Ook bieden verschillende gemeentes hulp via organisaties.
Terug naar Wat zijn woonlasten?